Gestionarea timpului. Cum să extinzi timpul în loc să-l comprimi?
Deși toți avem aceleași 24 de ore zilnice, unii par să aibă mai mult timp la dispoziție. Acești oameni reușesc să facă atât de multe încât lasă impresia că timpul curge mai încet pentru ei sau că au ajutoare secrete. Desigur, asemenea lucruri nu există! Atunci cum reușesc unii oameni să fie atât de productivi?
După ce am studiat oamenii de succes, am adunat câteva informații cruciale care pot face diferența.
1. Pune-te în slujba celorlalți!
Un element comun al oamenilor de succes pe care îi admir este că se pun în slujba celorlalți!
Poate te întrebi cum să te dedici altora atunci când tu însuți nu ai timp pentru propriile activități. Nu te îngrijora, acest articol îți va dezvălui cum am reușit eu să simt că timpul se dilată și cum mi s-a cerut să împărtășesc despre cum reușesc să duc la bun sfârșit toate.
2.Stabilește etapele proiectelor tale!
Înainte de a descoperi dezvoltarea personală, am învățat la facultate să setez etape și repere (milestones) în proiecte.
Un proiect mare poate părea descurajator, dar atunci când prinzi esența noțiunii “gestionarea timpului” și îți faci un plan cu etape mici, atenția se mută de la proiectul imens la prima etapă ușor de realizat. Și apoi la fiecare etapă în parte.
Acest proces este cunoscut sub numele de tehnica pașilor mărunți. Faci un pas mic, iar la final toți acești pași mici te conduc către destinația dorită.
Am conștientizat importanța pașilor mărunți în 2013, când am parcurs 500 de kilometri pe jos pe Camino de Santiago.
Nu aș fi reușit să parcurg această distanță dacă aș fi încercat să fac unul, zece, douăzeci sau chiar o sută de pași odată. Fiecare pas mic a contribuit la atingerea obiectivului meu în acea călătorie. Și acest principiu este valabil în orice activitate pe care o întreprinzi.
3. Urmează cei Patru Pași pentru a avea mai mult timp!
Cum spune proverbul: Ce semeni aia culegi?
Dacă vrei mai mult timp, trebuie să semeni timp! Cum faci asta? Ajutându-i pe ceilalți să câștige timp prin gestionarea timpului.
Iată care sunt cei patru pași care îți vor oferi percepția de expansiune a timpului:
- Pasul Unu: decide ce îți dorești.
În principiu, îți dorești să ai mai mult timp pentru a-ți îndeplini anumite activități. - Pasul Doi: identifică o persoană care are nevoie de mai mult timp și fă un plan să o ajuți o oră pe săptămână să câștige timp.
De exemplu, dacă ai abilități în utilizarea programelor de birou, Canva sau alte programe de care acea persoană are nevoie, poți oferi sprijin pentru a-i economisi timp.
Sau poate un coleg de-al tău are nevoie să plece mai devreme pentru a participa la aniversarea sau sărbătoarea copiilor – oferă-te să-i preiei sarcinile în acea zi.
Sau poți Iua un coleg cu mașina când mergi la muncă, astfel încât să ajungă mai repede decât cu transportul în comun. - Pasul Trei: pune în practică ce ai stabilit la Pasul Doi.
Contactează persoana aleasă și pune în aplicare planul de a-i oferi o oră în fiecare săptămână.
4.Pasul Patru: bucură-te pentru persoana pe care ai ajutat-o să câștige mai mult timp.
Deschide-ți inima și simte bucurie pentru succesul acestei persoane.
Gândește-te la toate lucrurile pe care le-a putut realiza datorită ajutorului tău, activitățile suplimentare pe care le poate desfășura, succesul pe care îl experimentează, bucuria pe care o trăiește și starea de bine pe care o are.
Gândește-te în fiecare zi cu bucurie la ceea ce ai făcut pentru această persoană și observă cum efectul acțiunii tale se amplifică ca un bulgăre de zăpadă care se mărește pe măsură ce se rostogolește în josul muntelui.
Ai realizat o mică faptă bună, care va avea efecte mai mari pe măsură ce se îndepărtează de tine.
Poate părea prea simplu să fie adevărat, dar te încurajez să încerci și tu acești patru pași și să observi rezultatele.
Observă ușurința cu care îți îndeplinești sarcinile – vei descoperi că gestionarea timpului devine mai eficientă și mai fluidă atunci când aplici aceste principii.
Remarcă ajutorul care apare din cele mai neașteptate locuri – pe măsură ce te implici în a oferi timp și sprijin altor persoane, vei fi surprins(ă) de modul în care și tu primești ajutor și sprijin din surse neașteptate.
Fii atent la oportunitățile care se deschid către tine – prin simplificarea activităților tale și oferirea de timp altora, vei observa cum se deschid noi oportunități și experiențe în viața ta.
Nu-ți fie teamă să experimentezi aceste metode și să observi cum influențează modul în care percepi și gestionezi timpul. Poate fi surprinzător să constați cât de eficient și plin de satisfacții poate fi acest proces.
Simplitate
Simplifică totul la maxim… dar nu mai mult decât este minim necesar.
Mesajul transmis înseamnă să simplifici lucrurile la minimul necesar, fără a exagera în simplificare. Alegerea nivelului potrivit de simplificare depinde de bunul simț și de cum te simți în legătură cu activitățile respective.
Cum decizi când e prea mult?
Folosește-ți bunul simț pentru a decide când este prea mult.
De exemplu, o rutină bine stabilită dimineața îți permite să economisești timp și energie, deoarece activitățile tale devin automate. Dacă rutina devine dificil de urmat și te simți copleșit, înseamnă că ai simplificat prea mult până când a devenit complicat pentru tine.
Această idee poate fi aplicată în toate activitățile tale de-a lungul zilei. Adăugarea unor formule de calcul în tabele poate fi un mod eficient de a economisi timp. Totuși, dacă introducerea acestor formule aduce pași suplimentari și complică activitatea, nu este necesar să simplifici lucrurile în acel domeniu.
Distrează-te! Nu lua totul în serios!
Dacă nu iei pauze, vei începe să simți lipsa plăcerii. Drumul pe care l-ai ales este lung, iar monotonia îți poate epuiza energia. Ai auzit povestea cu paharul de apă? Ia un pahar cu apă în mână. Îți pare greu sau ușor? La început, cu siguranță este ușor. Ține-l în mână timp de 5 minute. Cum te simți acum? Încearcă să-l ții o oră. Este tot la fel de ușor? Dacă iei paharul în mână doar când vrei să bei apă din el, fiecare moment va fi ușor și plăcut atunci când îți aduci aminte de el. Dar dacă îl ții mereu în mână, vei ajunge să urăști chiar și ideea de pahar cu apă.
Știu că îți place ceea ce faci, dar acordă-ți o pauză! Permite-ți să te rătăcești în sălbăticia gândurilor, să te distrezi cu corpul tău, să te bucuri de libertate… și apoi întoarce-te cu bucurie și energie pentru a-ți continua proiectele! Vei observa că timpul pare să se încetinească, iar activitatea ta va avea un flux mai lin.
Citește zilnic!
Antrenează-ți creierul!
Creierul funcționează ca un mușchi pe care îl antrenezi în sala de sport. Genialitatea se dezvoltă prin consecvență și perseverență. Știai că, atunci când citești 5 cărți în domeniul tău de interes, ești considerat expert în acel domeniu, deoarece ai citit mai mult decât 80% dintre cei pasionați? Când am aflat această informație, am început să citesc. Știi ce s-a întâmplat? Am realizat cât de minunat s-au structurat informațiile în mintea mea.
De ce ar trebui să citești în fiecare zi? Îți amintești de tehnica pas cu pas? Și de faptul că la sala de sport nu trebuie să exagerezi? O zi de antrenament intens pe lună nu valorează cât 10-15 antrenamente zilnice! Dacă citești zilnic câte 10 pagini din cărți care au în medie 300 de pagini, într-un an ajungi să citești 12 cărți. Să presupunem că devii de două ori mai expert în doar un an. Iar ceea ce citești îți va servi pentru o mai bună gestionare a timpului!
Ce ai încercat deja? Care dintre acești pași ți se pare cel mai ușor de implementat începând de azi?
Cu drag,
Dorela Iepan,
Practician Certificat Body Code & Emotion Code
Autoarea cărții Relația Perfectă
Pentru mai multe informații, vizitează:
Website-ul meu: https://dorelaiepan.com
Website-ul cărții “Relația Perfectă”: https://relatiaperfecta.ro
Canalul meu de YouTube: https://www.youtube.com/@dorelaiepan
Pagina mea de Facebook: https://www.facebook.com/relatiaperfecta.ro