fbpx

6 aspecte esentiale pentru paginile tale web

                Toate afacerile sunt construite după același tipar (în linii mari): idee bine conturată, identificarea avatarului clientului ideal, piața, tranzacția, traseul produs-client, feedback, valorile și mule alte aspecte. Toate adunate într-un sistem bine implementat.  Cu toate acestea, modelul de business folosit diferă în funcție de natura produsului/serviciului comercializat. Iar pe tema asta pot fi spuse foarte multe de un specialist.

         Sunt Ramona, website designer de mai bine de doi ani de zile dar cu o experiență mai mică de 5 ani.

Am lucrat timp de 6 ani de zile în domeniul vînzărilor într-o companie mare din străinătate. Ulterior, din motive bine întemeiate, a trebuit sa fac un switch spre o altă carieră. Fiind împinsă de anumite împrejurări prin care  mi-a trecut familia. În urma experiențelor acumulate, din cele două domenii,  am strâns câteva observații personale pe care aș vrea să le împărtășesc și cu tine.

     1. Afacerea ta este UNICĂ.

Chiar dacă afacerile sunt construite după  aceiași piloni generali ( claritatea produsului/serviciului, claritatea segmentului de piata, claritatea profitului, site-ul care vinde, planul de comunicare, traficul, lista de contacte, marketing, și lista poate continua) nu toate pot aplica același tip de comunicare, strategie de marketing. Cu alte cuvinte, trăiască diversificarea!

Asta înseamnă că trebuie reinventată roata? Categoric NU. Trebuie adaptată nevoilor audienței tale și potrivită ție. Cum? Cu siguranta, aici ai nevoie de sugestiile unui expert în marketing și vânzări. Mai mult, chiar este indicat să vorbești cu el înainte de a începe crearea unui website.

     

              2. Este absolut necesar  să deții un website/ landing page cu un design atrăgător

…si nu doar o pagină de Facebook. Scopul este ca publicul să poata afla mai multe professional website, web design, website, pages webatat despre tine cat si despre serviciul/produsul tau. Recomandabil este un website  cu un design simplu și  professional. De ce?

Sunt mai multe aspecte de reținut. Spre deosebire  de facebook, vorbim în primul rând despre domeniu. Este acel www... domeniu, pe care îl poți personaliza. În felul acesta, publicul te va putea găsi mult mai rapid în imensul ocean de website-uri. Un nume ușor de reținut și plăcut auzului are mai multe șanse să fie căutat. De exemplu, un client care deținea un brand de produse cosmetice s-a oprit asupra numelui de CONSOLINO. Am avut de ales între Lena Cosmetics si Consolino Green Cosmetics. Bineînteles, intenția noastră era să evităm cuvintele Beauty Cosmetics, Beauty Store, care sunt arhifolosite  sau alte denuniri asemănătoare. Ne trebuia ceva unic, original și plăcut auzului.  La început CONSOLINO, ni s-a parut copilăresc, potrivit unui magazin online pentru jucării sau hăinuțe de copiii. Dar la o analiză mai profundă, am observat că se potriveste perfect cu personalitatea clientului meu. ( Ai observat că afacerile de succes sunt strâns legate de personalitatea proprietarilor ?)

Imaginează-ți arhitectura unei case: ai intrare, un salon comfortabil și plăcut (nu neapărat imens), o bucătărie, un dormitor, o baie, etc. Toate detaliile acelei construcții le dorești într-o anumită armonie, comfortabile, primitoare. Așa este și pe un website. Ai câteva pagini esențiale în care:

 • faci intrarea, prezinți la modul general afacerea ta;
 • te prezinti;
 • prezinti produsul tău, dai o ‘gustare’ din serviciul tău;
 • ai o secțiuni unde îți expui expertiza (blogul);
 • un formular de contact, unde aduni toate canalele pe care esti prezenta.

Care sunt paginile de care ai nevoie într-un website?

 1. Acasă (intro,  informații generale despre afacere);
 2. Să mă prezint (câteva detalii despre cine se află în spatele afacerii);
 3. Ce îți ofer? ( Servicii);
 4. Despre produs (dacă se aplică)
 5. Cum mă poți contacta;
 6. Ultimele noutăți (blogul);
 7. FAQ ( o sectiune cu intrebari posibile);
 8. Ce spun altii despre mine…. (testimoniale)
 9. Privacy Policy
 10. Terms of Use

Să zicem că din motive economice te rezumi la un landing page sau te orientezi spre un website builder FREE. În cazul în care știi ce faci, go ahead! Altfel, crede-mă mai bine îți folosești timpul și banii găsind soluții pentru alte probleme cu care te vei confrunta. Ca și antreprenor ai o afacere de dezvoltat și la început de drum ești 3 in 1 ( manager, antreprenor, angajat).

Din punctul meu de vedere, Facebook-ul sau Instagram-ul este o extensie a website-ului. Este ca și veranda din fața casei sau balconul pe care ieși la soare să bei o cafea. Sau stai de vorba cu o prietenă în zile plăcute. Deși resursele și posibiliățile sunt limitate, pentru o afacere start-up poate fi un început bun.  Este locul ideal și prietenos de a te face cunoscut. Deși concurența este foaaarte mare, te asigur că este loc și pentru afacerea ta. Facebook-ul este o platformă căreia îi place conținutul valoros și creativ. Mai târziu, însă, tot te vei lovi de avantajele unui website ( construirea unei baze de date, comunicarea cu clienții prin emailuri săptămânale, informarea cu privire la promoții și noutăți, cupoane personalizate, siguranța plăților, siguranța și securitatea navigării, e-bookuri, chestionare ajutatoare pentru client, articole informative și multe altele). Partea mai putin placută este faptul că website-ul singur nu poate funcționa fără platformele sociale. Ai nevoie de trafic cât mai mult pentru ca să ajungi la conversia mult dorită.

           3. Defineste clar scopul website-ului și alege template-ul potrivit

Răspunde sincer la întrebarea: de ce vrei să ai un website și ce vrei ăa obții prin el? Odată clarificat scopul vei ști cum să îl construiești, cine il va construi și ce program/web builder vei folosi.

Iată căteva întrebări la care să răspunzi:

 1. websitul este de tip blog, informațional?
 2. website-ul este magazin online?
 3. website-ul va vinde produse/servicii?
 4. website-ul va fi de genul landing page pentru obtinerea de emailuri si contruirea unei baze de date cu clienți?
 5. Care este bugetul pe care mi-l permit pentru construirea unui website?

Daca găsești dificultăți în aflarea scopului concret iată formularul web pregătit să te ajute în clarificarea aspectelor. Dupa completarea formularului voi reveni cu raspuns în cel puțin 24 ore, dar nu mai mult de 48 ore.

     4. Logo- este la fel de important precum cartea ta de indentite.

Cine te poate ajuta? un graphic designer. Dacă vrei sa îl faci singur și nu poți să plătești un specialist,  orientează-te spre Canva. Este o platformă GRATUITĂ cunoscută pentru ușurința cu care se pot crea flyere, business card, imagini facebook, instagram, logo și multe, multe altele.

      5. Alege cu atenție găzduirea ( acele firme care îți vor gazdui fișierele pe server).

De ce cu atenție? Pentru că este mai dificil să migrezi cu un website dintr-o parte în alta. Aici îți sugerez să te orientezi după experiențele altora cu firmele respective, dar și după propriul buget.  Accesează chat-ul companiei care îți va găzdui site-ul și pune-le întrebări (chiar și banale). Fii atent la modul cum îți vor răspunde pentru că în același mod te vor trata și în momentele critice.

      6. Acordă atenție deosebită  sistemului CMS ( platforma/programul cu care vei construi website-ul).

professional website, web design, website, pages web

Dintre cele mai căutate sunt:

 • WordPress (wordpress.org sau wordpress.com)
 • Joomla
 • PrestaShop
 • Wix
 • Shopify
 • web.com
 • Zyro

     

     7. Textele care vor fi introduse și SEO merg împreună.

Alege cu atenție cuvintele cheie pe care le vei introduce în texte, headlines și fotografii. De ce sunt importante? Pentru că în funcție de ele, motoarele de căutare va arăta consumatorilor website-ul tău.

În spatele unui website de calitate se regăsește multă muncă, research și principii. Despre principiile care stau la baza unui design bun îți voi scrie un alt articol.

Încă te mai gândești să îți faci singur website-ul? Nu crezi că este mai ușor pentru tine să lași responsabilitatea aceasta pe umerii unui profesionist? Contacteaza-mă pentru a da un boost afacerii tale!

 


Sunt aici si acum!